Boccia

BOCCIA-KISAT KUOPIOSSA HUHTIKUUSSA2022:

EKL:n valtakunnalliset BOCCIA-kisat 12.-13.4.2022 Kuopio hallissa, Antti Miettinen ja lukuisa joukko muita Kvesiläisiä huolehtii järjestelyistä. 

BOCCIA:

Esko Komulaisen Boccia 1 alkoi maanantaina 17.1.2022 Puijonlaakson palvelukeskuksessa.

Hilkka Venäläisen Boccia kerho aloittaa keskiviikkona 19.1.2022, klo 15-17 Puijonlaakson palvelukeskuksessa.

Kari Jäniksen Boccia aloittaa Suokadun palvelutalossa perjantaina 21.1.2022, klo 14.00-15.00

Boccia on vanha kreikkalainen ajanviettopeli, jonka Italialaiset jalostivat jo 1500-luvulla boccian kaltaiseksi heittopeliksi. Nykymuotoisena boccia on tullut 1900-luvulla suosituksi vammaisurheilijoiden sekä eläkeläiskerhojen seurapelinä. Boccia kuuluu nykyisin paralympialajeihin.

Boccia muistuttaa läheisesti petanqueta. Boccia vaatii pelaajalta lihaskontrollin ohella tarkkuutta, keskittymiskykyä ja taktista osaamista. Bocciaa pelataan yli 50:ssä maassa.

PELIVÄLINEET JA KENTÄT

Bocciapallo on kooltaan 270 mm ja se painaa 275 g. Sisäpelissä käytetään aidosta nahasta valmistettuja palloja, mutta ulkopelissä käytössä ovat kovamuoviset pallot. Bocciapallo-setti sisältää 6 sinistä tai keltaista ja 6 punaista pelipalloa sekä 1 valkoinen maalipallo.

Kentän mitat ovat 6x10 m sisätiloissa ja ulkona kenttä on 6x15 m ja heittoalue on 1x2,5m pelaaja kohden. Peliä voidaan pelata sekä henkilökohtaisena, pari- että 3 joukkueenpelinä.

Joukkuepelissä pelataan 6 kierrosta, jokainen pelaaja asettuu heittoalueelle, eikä saa poistua siitä ilman kentän tuomarin lupaa. Peli alkaa maalipallon heitolla kentälle, 1 ruudussa oleva pelaaja aloittaa ja niin edelleen, jokainen omalla vuorollaan ja ensimmäisen onnistuneen heiton jälkeen heittovuoro on vapaa.

Kentän tuomari ilmoittaa pelin tuloksen kilpailun sihteerille, joka pitää pöytäkirjaa tuloksista.

Kentällä on pallonkerääjä, joka tuo pallot pelaajille kierroksen päätyttyä. Eniten pisteitä saanut joukkue on kierroksen voittaja.

Boccia harjoituksissa on vähän väljemmät säännöt, siellä jokainen pelaaja hakee pelipallot itse, niin sillä lailla saadaan tarpeellinen liikuntaa ja kumarruksia jokapäiväiseen toimintaan.

TULOKSIA

KVES:n bocciakerho on toiminut pitkään, yli 15 vuoden ajan ja on saanut paljon voittoja ja muita palkintosijoja osallistuessaan EKL:n suomen mestaruuskilpailuihin. Vuodesta 1998 Kves ry on järjestänyt omia bocciakilpailuja. Piirin bocciakilpailuissa Kves:n joukkueet ovat voittaneet useita piirin mestaruuksia ja muita palkintoja.

http://www.elakkeensaajat.fi/@Bin/225141/Boccian+säännöt+2013.pdf

 

Boccian pelaajia Puijonlaaksossa

Tyylinäytteitä bocciasta