Kuntosalit

 

Kuntosaliharjoittelun tavoitteita:
- lihasvoiman lisääminen
- tuki-ja liikuntaelimistön liikkuvuuden lisääminen
- sydän-ja verenkiertoelimistön kehittäminen
- niska-ja selkävaivojen ehkäiseminen
- lihaksistoon lisää "eloa" ja ryhtiä olemukseen

Lihasvoima heikkenee iän myötä ellei lihaksistoa jatkuvasti harjoiteta. 
Lihasvoiman kehittymisen kannalta harjoituskertoja viikossa tulisi olla vähintään kaksi. Kuitenkin jo  yhdellä säännöllisellä viikottaisella harjoituskerralla pääsee alkuun ja saa tuloksia aikaan. Kuntosaliharjoitusten välillä olisi hyvä tehdä mm. lihashuoltoa ja harrastaa muunlaista liikuntaa.
Kuntosaliharjoittelun vaiheet
Alkuverryttely

Alkuverryttelyn tarkoituksena on harjoitettavien lihasten lämmittäminen ja aktivointi, kehon totuttaminen lisääntyvään rasitukseen ja yleisen vireystilan kohottaminen. Myös harjoitettavien lihasten lyhyet aktivoivat venytykset (5 - 10 s) olisi hyvä tehdä.
Harjoittelu kuntosalilaitteilla
Jokainen harjoittelee oman kunnon mukaisesti ottamalla huomioon mahdolliset terveydelliset rajoitteet. Harjoittelu jakaantuu perusvoiman ja kestovoiman kohottamiseen. Perusvoiman harjoittelun tavoitteena on lihasvoiman ja lihasmassan lisääminen ja siinä käytetään suurempia vastuksia ja vähemmän toistoja.
Kestovoiman harjoittelun tavoitteena on kehittää lihaksiston ja kehon kestävyyskuntoa, lihasten hiussuonistoa ja kestävyydessä tarvittavaa hermostoa. Tällöin tehdään enemmän toistoja pienimmillä vastuksilla.
Harjoittelussa tulisi vaihdella toistojen ja vastuksen määrää. Harjoituksen tulisi olla myös nousujohteista.
Loppuverryttely -ja venyttely
Tavoitteena on harjoitettujen lihasten kuona-aineiden poistaminen ja lihasten palauttaminen lepotilaan sekä rentouttaa keho ja mieli rasituksen jälkeen.  Loppuverryttely voidaan tehdä samoin kuin alkuverryttely esim. kuntopyöriä käyttäen ja lopuksi rauhalliset, keskipitkät venytykset (noin 30 s).
Kotiin lähtiessä kaikilla tulisi olla fyysisesti rento olo ja hyvä mieli.
 

Kuntosaliryhmä 2017